Jaarthema

WIJ ZIJN SCOUTS EN GIDSEN, ELK MET EEN EIGEN VERHAAL. We hebben allemaal een eigen achtergrond, handleiding of superkracht. We zijn blond, bruin, groot of klein, kapoen of giver, hetero, holebi of iets daartussen. Wat maakt jou tot wie je bent?

SOMS LIJKEN WE ALLEEN MAAR TE VERSCHILLEN. Dan is er wij, en er is zij. We stoppen mensen in een hokje en plakken een etiket. De schrikkentist. De homo. De ADHD’er. De meisjes. Want “meisjes zijn anders”, maar jongens ook. Toch?

DIT JAAR DRAAIT OM WIE JE BENT. Niet om wat je bent. Want jij bent meer dan één etiket of hokje. Je bent struis én lenig, stoer in een prinsessenjurk of een jongverkennerleider maar toch een kluns in vuur maken. Het gaat over wie je écht bent, van kop tot teen en zonder hokje.

IN SCOUTING MAG JE ZIJN WIE JE WIL. Een giver met heimwee, een materiaalmeesteres. Een zeewelp die van ballet houdt tussen voetballende kabouters. We houden van abnormaal en van iedereen zijn verhaal.

IEDEREEN HOORT ERBIJ. Daar gaan we voor dit jaar. Niemand moet zichzelf aan de kant zetten om erbij te horen. We zorgen er samen voor dat iedereen zijn plaats vindt in de groep. Niet iedereen moet luid roepen, snel lopen of graag vuil worden. Wij willen een warm en veilig nest zijn, waar niemand bang is om zichzelf te zijn en vriendschap centraal staat.

WE ZIJN TEGEN PESTEN. En daar zetten we dit jaar extra op in. Hoe kan je al je leden en medeleiding aanvaarden en waarderen om wie ze zijn? Die uitdaging gaan we aan. Verdraagzaamheid is bij scouting heel belangrijk. We gaan in tegen vooroordelen, omdat ze kunnen kwetsen. We hebben respect voor iedereen.

WIJ HOUDEN VAN VERSCHILLEN,VAN ANDERS EN DIVERS. We zijn allemaal unieke scouts en gidsen bij elkaar. Allemaal abnormaal. De verschillen maken onze groep mooier. De zotte dozen en stille genieters, de clowns en angsthazen; die kleuren maken onze regenboog.

WIJ ZIJN ALLEMAAL ABNORMAAL. Dit jaar roepen we: “Weg met de norm!” Kabouters doen een legervergadering, jongverkenners houden een wellnessavond. De gidsen sjorren de vlaggenmast en rugby speel je vanuit rolstoelen. We durven anders denken, vanzelfsprekendheden gooien we overboord.

WIJ ZIJN ALLEMAAL SCOUTS EN GIDSEN. We hebben meer gemeenschappelijk dan we denken. Kijk eens verder dan je hokje. Hoe verder je kijkt, hoe meer we delen en hoe meer ‘wij’ er ontstaat. Wij die van buiten spelen houden. Wij die graag op kamp gaan. Wij die van scouting houden. Wij die allemaal scout en gids zijn.

ALLEMAAL ABNORMAAL.ELK MET ONS EIGEN VERHAAL.